Navigatie overslaan
Stel je vraag: (0594) 745096
|Home|Nieuws|Team|Contact
   
Terug naar Nieuws

Leefbaarheidsprijs Gemeente Westerkwartier!

Gepubliceerd op:

NOMINATIES LEEFBAARHEIDSPRIJS VAN START

Vanaf vandaag kunnen mensen in de gemeente Westerkwartier een vrijwilligersorganisatie nomineren voor de Leefbaarheidsprijs 2021. Deze prijs looft de gemeente Westerkwartier sinds 2020 uit voor een vrijwilligersorganisatie die zich bijzonder heeft ingezet binnen de gemeente. Tot 25 augustus aanstaande kunnen organisaties aangemeld worden. Een deskundige jury buigt zich vervolgens over de nominaties en in september wordt de winnaar tijdens Summerproat, wat op 14 september van 19.00 uur tot 21.30 uur plaatsvindt op Landgoed Nienoord, bekend gemaakt. De winnende organisaties ontvangen een oorkonde, en een bedrag van € 500 (1e plaats) € 300 (2e plaats) of € 200 (3e plaats). 

Vorig jaar heeft Stichting de Kuzemerkooi de leefbaarheidsprijs gewonnen. Dit is een natuur- en recreatiegebied bij Oldekerk van 10 hectare voor jong en oud. Het onderhoud en de ontwikkeling van o.a. een speelveld, eendenkooi, vleermuizengrot, kabouterbos, de fiets-, ruiter- en de wandelpaden gebeurt door tientallen vrijwilligers.

Vrijwilligers en leefbaarheid

Voor een goed woon- en leefklimaat zijn allerlei voorzieningen nodig. Winkels, wegen, dorpshuizen, scholen en sportvoorzieningen, of juist een initiatief wat ontstaan is door het coronavirus. Het verenigingsleven speelt hierbij een belangrijke rol. Veel voorzieningen kunnen niet bestaan zonder de inzet van vrijwilligers. Zij zijn voor de leefbaarheid van een dorp dus van groot belang. Het gemeentebestuur draagt deze mensen een warm hart toe en organiseert daarom de Leefbaarheidsprijs.

Voorwaarden

Het initiatief/project komt de leefbaarheid ten goede in de breedste zin van het woord. Het kan dus om van alles gaan, zolang er wordt een positieve bijdrage aan de onderlinge verhouding tussen inwoners wordt geleverd. Het gaat om vrijwilligerswerk en dus onbetaalde inzet en het project heeft geen winstoogmerk.

Procedure

Mensen en organisaties kunnen het aanmeldingsformulier voor 25 augustus aanstaande invullen op www.westerkwartier.nl/leefbaarheidsprijs. Om in aanmerking te komen voor de prijs, moet een project of activiteit in 2020 of in 2021 zijn uitgevoerd. Ook inzenders van eerdere jaren kunnen weer genomineerd worden.

Summerproat

De leefbaarheidsprijzen worden jaarlijks uitreikt tijdens de ‘Summerproat’ bijeenkomsten, die een jaarlijkse traditie worden. Summerproat is een informele bijeenkomst op Landgoed Nienoord voor inwoners, verenigingen en andere geïnteresseerden samen met het bestuur en enkele ambtenaren van de gemeente Westerkwartier. In juli 2019 werd de eerste bijeenkomst georganiseerd. Aanwezigen waren erg enthousiast over de setting. Nu is besloten om de Summerproat jaarlijks terug te laten komen als traditie in combinatie van de leefbaarheidsprijsuitreiking. De bijeenkomst vervangt de nieuwjaarsbijeenkomst.

Inloopspreekuur VIP! en MIP in de bibliotheek Leek

29-05-2024
Vanaf 6 juni houden het Vrijwilligers Informatie Punt en het Mantelzorg Informatie Punt een gezamenlijk spreekuur in de bibliotheek Leek. …
Lees meer over Inloopspreekuur VIP! en MIP in de bibliotheek Leek